Publikowane badania nad aloesem

W 1978 roku – naukowcy amerykańscy dowiedli, że znajdujący się w miąższu Aloe Vera beta-sitosterol działa przeciwzapalnie i co więcej zapobiega odkładaniu się cholesterolu . Te same badania dowiodły, że lupelol a zatem kwas salicylowy naturalnego pochodzenia obecny w miąższu z aloesu przejawia właściwości przeciwbólowe , a co więcej niszczy chorobotwórcze komórki. Dr John Heggers zidentyfikował kwas salicylowy zawarty w miąższu Aloe Vera jako substancję przeciwbólową,
przeciwzapalną oraz antybakteryjną, która działa W sposób podobny do aspiryny, lecz nie powodując skutków ubocznych. Opublikowane badania przeprowadzone w Laboratoriach Carringtona w Stanach Zjednocznych wykazały antywirusowe właściwości miąższu aloesowego. Jednocześnie w znacznym stopniu podnosi odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje , a także inne choroby.