Głównym źródłem witaminy D w ludzkim organizmie jest skóra, która
produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Żywnością najbogatszą w
tą witaminę są tłuszcze ryb morskich, przede wszystkim tran, czyli
tłuszcz z wątroby dorsza atlantyckiego, a także wątróbka, żółtko jaj,
mleko i jego przetwory.
Najnowsze badania nie odpowiadają również na pytanie, czy niski poziom witaminy D przyczynia się do wystąpienia depresji, czy też samo schorzenie prowadzi w jakiś sposób do spadku jej stężenia w organizmie. Według dr. Browna, witamina D może oddziaływać między innymi na funkcjonowanie neuroprzekaźników, czyli związków chemicznych, które regulują pracę mózgu i tym samym przyczyniać się
do ograniczenia ryzyka wystąpienia depresji. Mimo, iż ostatnimi czasy pojawia się coraz więcej doniesień dotyczących powszechnego występowania deficytów witaminy D, zwłaszcza wśród mieszkańców umiarkowanych i podbiegunowych szerokości geograficznych (na obu półkulach), to suplementy, w których ona występuje zawierały również magnez i wapń. Minerały te ułatwiają przyswajanie tej cennej witaminy przez organizm.