Wszystko co dobre z ryby

Najlepiej gotować ryby na parze, zachowują aromat, smak i nie wysychają. Wyśmienicie smakują również duszone np. z warzywami albo pieczone na grillu lub w folii. Aby polepszyć smak mięsa rybiego, można je przyprawiać ziołami i podawać z różnymi sosami lub masłem. Najwięcej kalorii zawierają morskie ryby - łosoś, sardynki, węgorz, tuńczyki, śledzie, mniej: mintaj, panga, sola, dorsz. Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na zapach - intensywny, rybi znaczy, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Poza tym skrzela powinny mieć ciemnoróżową barwę, zaś mięso być sprężyste. Zapach ryby można usunąć, obficie skrapiając ją sokiem cytrynowym. Kwasy tłuszczowe podnoszą
naturalną odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu.
Tłuste ryby zawierają witaminy A i D, natomiast mięso chudych ryb obfituje w witaminy z grupy B.
Nie można też zapomnieć o tym, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka