eksperymenty potwierdzające właściwości aloesu

Aura za oknem coraz mniej nastraja do pisania na temat letnich wakacji. Może nieco o badaniach i eksperymentach nad aloesem. W 1963 roku – zwieńczony został sukcesem eksperyment przeprowadzony przez trzech naukowców ze Stanów Zjednoczonych, którzy aplikowali miąższ Aloe Vera 18 pacjentom cierpiącym na wrzody układu trawiennego. Potwierdzono u nich znaczącą poprawę samopoczucia i szybki powrót do zdrowia. Od 1969 roku aż po koniec 80-tych lat badano przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze zdolności niektórych składników miąższu Aloe Vera, do których należą mukopolisacharydy, albo antrachinony. Dowiedziono, że unicestwiają one streptokoki oraz drożdże
(Candida Albicans) , jak również ich mutacje. Dowiedziono, że w odróżnieniu od zwykłych antybiotyków nie wywołują negatywnych skutków w organizmie. Przeprowadzone zostały także testy, sprawdzające niszczycielskie działanie niektórych składników miąższu z aloesu na prątki gruźlicy. Wyniki były na tyle zadowalające, że zachęciły naukowców do intensyfikacji badań nad antybakteryjnymi właściwościami aloesu wspomaga zwalczanie infekcji jamy ustnej oraz paradentozy (badania przeprowadzono na 150 osobach).